Giyotin Pencereler
Kanatların yukarı veya aşağı hareket ettiği pencerelere Giyotin Pencereler adı verilir. Eski eser restorasyon projelerinde sıkça karşımıza çıkan giyotin pencerelerin kökeninin Hollanda olduğu sanılmaktadır. Günümüzde de gerek ülkemizde gerekse Avrupa’nın pek çok ülkesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Genel olarak çalışma prensipleri; Tiplerine göre değişmekle birlikte genellikle 15-26mm kalınlığında plastik bir borunun içine yerleştirilmiş paslanmaz çelik yay sisteminden oluşan ve hareketli kanatın her iki tarafında kasaya veya kanada açılan kanalların içine yerleştirilen mekanizma ile yaklaşık 45kg ağırlığındaki bir kanadı parmak ucu ile hareket ettirmek mümkündür.
Eski eserlerde ise genellikle sabit bir menteşe veya karşıt ağırlık prensibine dayanan makaralı sistemler kullanılmıştır. Sabit menteşeli sistemlerin hareketi zorlaştırması ve istenilen yerde kanadın durdurulamaması, karşıt ağırlıklı sistemlerin ise kapladıkların alan nedeni ile ölçü ve yalıtım problemi yaratmaları en büyük dezavantajlarıdır.
Oysa yeni nesil giyotin mekanizmalar ile bu dezavantajlar ortadan kalkmaktadır.
Giyotin pencerelerde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise yeterli ses ve ısı yalıtımının sağlanabilmesidir. Tever Ahşap Pencere olarak uygulamalarımızda ithal sızdırmazlık fitili ve contaları kullanarak bu noktalardaki yalıtım seviyesini en üst düzeye çıkarıyoruz.