Yapıda Ahşap

Her şeyden önce ahşap doğada bulunan ve kaynağı yenilenebilen tek yapı malzemesidir. Bu bakımdan ahşabın yapı malzemesi olarak kullanılmaya başlanması oldukça eskilere dayanır. Türkiye’de 300 yıllık ahşap evler, 12.yüzyıldan kalma ahşap direkli camiler ve MÖ 800’den kalma ahşap mezar odaları var.

Hemen hemen hepimizin yapı denildiğinde ilk aklına gelen beton ve çelik malzemeler ile kıyaslandığında, ahşap pek çok üstünlüğe sahiptir. Örneğin 1kg ahşap ile 1kg beton veya çelikten daha fazla yük taşınabilmektedir.

Ahşap malzeme ile 250m’lik açıklıklar kolonsuz geçilebilmekte iken bu çelik ve beton ile mümkün değildir. Çeliğin ağır olması en büyük dezavantajıdır.

Ahşap depreme, hava şartlarına ve kimyasallara diğer yapı malzemelerine göre daha dayanıklıdır. İngiliz standartlarında elektrik hatlarında kullanılan ahşap direklerin ömrü 50 yıldır. Bu çelik için yarısı kadardır. Betonun ise en büyük problemi karbonatlaşmadır. Bu yüzden her yıl betonarme köprü ve yolların bakımı için ciddi paralar harcanmaktadır.

Ahşap sağlam ve hafiftir.

Ahşap malzemeler yangına karşı sanılanın aksine oldukça dayanıklıdır. Yanma esnasında ahşabın dış kısmı kömürleşerek iç kısmının yanmasını geciktirir. Bu da ahşabın yaklaşık 90 dakika boyunca taşıyıcılık özelliğini devam ettirmesini sağlar. Çelik ise yangın esnasında yaklaşık 10 dakika içinde taşıyıcılığını kaybeder. Dolayısı ile ahşap karkas bir yapı yangın esnasında bize kaçış imkanı yaratarak hayat kurtarır. Bu nedenle dünyanın çeşitli ülkelerinde pek çok spor salonu, kütüphane gibi kalabalık mekanların konstrüksiyonunda ahşap tercih edilmektedir.

Birçok projede çelik konstrüksiyonlar ahşap ile kaplanarak yangın dayanımları arttırılmaya çalışılmıştır.

Amerika’da konutların %90’ı Ahşaptır. Kuzey Amerika’da yılda yaklaşık 1.000.000 adet ahşap ev yapılmaktadır. Finlandiya konut kalitesinde önde gelen ülkelerdendir. Burada da ahşap, yapıların vazgeçilmezidir.

Yenilenebilir, dönüşebilir olması, üstün ısı yalıtım özellikleri ve az enerji ihtiyacı duyması, ahşabın tercih edilmesindeki en büyük sebeplerdir.

Ahşap aynı zamanda ısı ve ses yalıtımı açısından diğer malzemelere göre çok daha başarılıdır. Örneğin; Isı camlı Ahşap Pencerenin U değeri 2.7 iken bu değer PVC pencerelerde 3.0’tür. Dolayısı ile Ahşap Pencere PVC’ye oranla %10 daha az ısı geçirir.

Ahşap sıcaktır, doğaldır…

Teknik Özellikler

Ahşabın hücre yapısı;
% 40 – 50 Selüloz
% 20 – 35 Hemiselüloz
% 20 Lignin
% 0 – 5 Yabancı Maddelerden meydana gelir.

Devamı...

Bize Ulaşın
Nato Yolu Cad. No:46
Dudullu – Ümraniye / İSTANBUL
İletişim
Tel : +90 (216) 622 03 10-11
Tel : +90 (216) 527 45 15
Fax: +90 (216) 527 45 16
info@teverahsap.com

Kalite